Herinneringen aan 40 jaar ballonvaren in Barneveld

Als iemand een groot liefhebber is van ballonvaren, dan is het Ben Bläss. De peetvader van de Ballonfiësta heeft meer dan 750 vaarten (!) op zijn naam staan en bezoekt als professioneel fotograaf ballonnenfestivals in binnen- en buitenland. Natuurlijk is hij er deze editie ook bij!

Barnevelder Ben Bläss en ballonvaarder Hans Zoet stonden aan de wieg van de eerste Ballonfiësta in Barneveld. Mooie herinneringen? Daar heeft hij er talloze van. In 1987
bijvoorbeeld ging er ter gelegenheid van het eerste lustrum van de Ballonfiësta – dat plaatsvindt net achter Kasteel de Schaffelaar – een special shape in de vorm van een kasteel de lucht in. “Daar ging heel wat voorbereiding aan vooraf, maar dankzij goede connecties is het gelukt om deze heel bijzondere ballon naar Barneveld te halen. Het gevaarte had een omvang van 50 bij 30 meter en veroorzaakte een file op de A1 omdat alle automobilisten sprakeloos, met open mond omhoog keken.”

De Ballonfiësta was niet alleen het eerste ballonevenement in Nederland. Het had ook vaak primeurs, zoals de eerste parachutesprong vanuit een ballonmand. Ook dit jaar is er een mooie mijlpaal: het streven om 40 ballonnen op één avond de lucht in te laten gaan. Een aantal dat normaliter boven de maximumnorm ligt. "Dat zou geweldig zijn, zoveel ballonnen in het luchtruim boven Barneveld. Dan wacht het bestuur en alle betrokkenen de hoogste onderscheiding: een staande ovatie."

 

Ben Blass

Actueel

Afleveringen Omroep Gelderland over de 40e editie van de Ballonfiesta Barneveld!

Afleveringen Omroep Gelderland over de 40e editie van de Ballonfiesta Barneveld!

Omroep Gelderland is dit jaar aanwezig geweest bij de 40e editie van de Ballonfiësta in Barneveld en heeft hier twee prachtige afleveringen van gemaakt. ...

Meer info